Fototips: Långa slutartider
Skrivet: 2014-03-05 ▲ 12:17:00 / Kategori: Övrigt - Tips

 
 
Sugen på att testa fotografera med långa slutartider – mitt på dagen? Effekten kan vara intressant att pröva till rörliga motiv så som billjus på trafikerade gator, folkmassor och kanske det roligaste av de alla; vattenfall eller rinnande vatten. I detta inlägg kommer jag förklara hur jag själv går till väga när jag gör dessa typer av fotograferingar.
 
 
Det är möjligt att fota långa exponeringar mitt på dagen men du behöver ett gråfilter eller som det också kallas ND-filter, vilket står för Neutral Density. Detta filter fungerar ungefär som ett par solglasögon men i mycket starkare grad. Det minskar ljusinsläppet till kameran utan att påverka bildens färger.
 
Gråfilter finns i olika storlekar (för att matcha olika objektiv), former (runda eller kvadratiska) och styrkor (för olika syften). Ta reda på vilken styrka du ska ha innan du köper gråfilter. Jag använder ett ND 3.0 (1000x) 82mm som passar mitt vidvinkelobjektiv. Detta filter förlänger exponeringstiden med 1000 gånger, fotograferar du i 1/1000s blir slutartiden 1s.
 
Det finns väldigt många olika styrkor på gråfilter (det finns till och med justerbara) så det är viktigt att hitta rätt!
 
 
Nedanför kan ni se skillnaden mellan en slutartid på 30 sekunder och en slutartid på 1/250 (bara håll musen över bilden). För min egen del tycker jag långa slutartider ger en speciell känsla av magi och mjukhet. Håller ni med? :)
 
 
• För det första är det viktigt att ha mycket tid på dig vid denna typen av fotograferingar. En endaste bild tar en halvminut för dig att plåta och du vill säkert testa lite olika brännvidder samt senare olika vinklar och kompositioner. Låt det ta så lång tid det tar, det går inte att stressa fram resultatet!
 
• Rengör dina objektiv och filter innan du åker iväg för att fotografera. Damm är absolut inget vi vill ha med i dessa bilder och det syns tydligare med så pass långa exponeringar (speciellt när himlen är med på bilden).
 
• Det är inte bara gråfilter som behövs användas utan självklart ett bra och stadigt stativ. Slutartider under 1/30 bör man undvika handhållet och så mycket som 30 sekunder är fullkomligt omöjligt utan stativ.
 
• Vilka inställningar behövs utöver den långa slutartiden? I landskapsfotografering vill vi inte ha ett kort skärpedjup, därför passar bländare med lite högre tal. I bilden ovanför har jag använt f/7,1 men fotograferar du i ett mer öppet landskap när solen skiner kan du gå upp mot f/22. ISO-talet ska helst vara så lågt som möjligt, det kan dock hända att det behövs höjas lite grann om det är en mörk miljö (men aldrig för högt ISO då vi vill att dessa bilder ska vara skarpa och inte brusiga!).
 
• När det gäller fokusering är ett tips att ställa in skärpan på motivet innan gråfiltret skruvas på, då kameran har svårare att autofokusera med filtret på. När fokus är inställt, slå över till manuell fokus så att samma fokusering behålls!
 
• Det är väldigt viktigt att kameran är alldeles stilla under halvminuten bilden tas. Välj därför att fotografera med självutlösare eller fjärrkontroll för att undvika darrningar som kan bli när man trycker på slutarknappen.
 
• Till slut: ha tålamod!! Återigen är detta en fotografering som inte går att skynda sig igenom. Ta på dig varma kläder, vantar (i vintertider) och ha med ett mellanmål. Själv stannar jag gärna och fotograferar i ungefär två timmar plus att det brukar ta sin lilla tid att ta sig till stället, då är det bra med både sköna varma kläder och påfyllning. :)
 
Behind-the-scenes bilder från när jag fotograferade vid Ramhultafallet
 
Lämna en åsikt? :)
40 kommentarer

Kommentarer
▲ Maria Ekblad ➟ blogg/hemsida: http://dreamsof.se/

Åh kul med tipsinlägg! Och ja, långa slutartider ger verkligen en drömsk känsla :) Den översta bilden till vänster i kollaget, är det med ett svagare gråfilter? För den är ju ändå ganska ljus. Och jag gillar verkligen den längst upp till höger i kollaget :)

Svar: Det har blivit lite försenat, men nu fick jag äntligen tummen ur! :) Stämmer bra, men även om gråfiltret är svagare eller starkare påverkar inte det ljuset i bilden, du ställer ju in inställningarna så att det ska matcha gråfiltrets styrka. Med det svagare gråfiltret använde jag ofta slutartider på 10-15 sekunder. Jag tror däremot min redigeringsstil har förändrats lite grann, jag tycker om lite mörka, mystiska och dramatiska bilder! :) Tusen tack!!
Rebecka Stålbrand

Postat den 2014-03-05 klockan 12:47:11
▲ Maria Ekblad ➟ blogg/hemsida: http://dreamsof.se/

Och vad coolt det blev med rörelse på människorna vid lutande tornet :)

Postat den 2014-03-05 klockan 12:48:10
▲ Amanda [SPONTAN] ➟ blogg/hemsida: http://spontan.blogg.se

Fantastiskt bra inlägg :)

Svar: Åh, stort tack, verkligen skönt att få höra!!
Rebecka Stålbrand

Postat den 2014-03-05 klockan 13:18:00
▲ Jarina ➟ blogg/hemsida: http://jarinafoto.blogg.se/

Åh vad du är duktig på det här med landskapsfoto! Önskar att jag också kunde vara lite bättre på det. Har precis köpt ett ND-filter så måste väl testa det snart :) Kram

Svar: Tack så väldigt mycket, så himla kul att höra! Åh, härligt, det måste du ju absolut göra då! :) Kram
Rebecka Stålbrand

Postat den 2014-03-05 klockan 14:57:34
▲ Elisabeth ➟ blogg/hemsida: http://howshorthowlovely.tumblr.com

Vilken inspiration, jag är nybörjar-fotograf och uppskattar verkligen dessa tips! Ska def investera i ett NF-filter. Tack!

Svar: Gud vad härligt att höra! Tycker jag absolut du ska göra! :)
Rebecka Stålbrand

Postat den 2014-03-05 klockan 22:30:04
▲ Mathias

ND 110 menar du väl ändå? ND 3 är mycket mycket svagare ^^

Utöver det så är det ett väldigt rba inlägg!

Svar: Nej, det menar jag inte. :) Filtret jag har köpt heter ND 3.0 eller NDx1000 (http://www.cyberphoto.se/info.php?article=318082).
Tack du, roligt att höra!
Rebecka Stålbrand

Postat den 2014-03-06 klockan 17:09:22
▲ elise ➟ blogg/hemsida: http://singmyspring.blogspot.se/

åh, så bra tips! detta ska sparas för framtiden. kul att ha hittat hit!

Svar: Riktigt kul att höra! Välkommen hit! :)
Rebecka Stålbrand

Postat den 2014-03-06 klockan 17:25:43
▲ Hanna ➟ blogg/hemsida: http://www.kalejdoskop.blogg.se

Tack för tipset! Och fina bilder :D

Svar: Roligt att det uppskattas!! Tusen tack :D
Rebecka Stålbrand

Postat den 2014-03-06 klockan 17:30:59
▲ Therese ➟ blogg/hemsida: http://theresegustavsson.se/

Skit snygga bilder!! Vore även kul att veta hur man lägger in en bild på bloggen som ändras när man har musen över, rolig effekt att kunna. :)

Svar: Tack, snälla!! :) Här är ett bra tipsinlägg om det som jag själv följt alla gånger: http://myphoto.blogg.se/2009/august/lasarfraga-hur-gor-man-en-mouseover.html
Rebecka Stålbrand

Postat den 2014-03-06 klockan 17:39:26
▲ Fotograf Annie ➟ blogg/hemsida: http://blogg.anniesfotografier.se

Superbra inlägg :)
Vatten och långa slutartider är verkligen vackert :) Jag måste verkligen ta mig i kragen och bära med mig stativet oftare (och kanske även köpa ett bättre stativ) :P :)

Svar: Grymt kul att höra, tack!! :) Åh, jaa, det är det! Gör det, så himla värt när man ser bilderna :)
Rebecka Stålbrand

Postat den 2014-03-06 klockan 17:45:46
▲ Ebba Molin ➟ blogg/hemsida: http://molinebbas.blogg.se/

otroligt fina bilder!

Postat den 2014-03-06 klockan 18:01:08
▲ Matilda ➟ blogg/hemsida: http://tildasofias.blogg.se

Åh vad bra inlägg! Har jättelänge funderat på hur man gör! Ska absolut köpa et NF-filter! :)

Postat den 2014-03-06 klockan 18:11:01
▲ Emma Grann Fotografi ➟ blogg/hemsida: http://emmagrannfotografi.blogg.se/

Tack för tipset!! Skall genast skaffa mig ett sådant :)

Postat den 2014-03-06 klockan 18:12:39
▲ Louise ➟ blogg/hemsida: http://vitmossa.blogg.se

Vilket bra tipsinlägg! :) Långa slutartider ger verkligen, precis som du säger, en magisk känsla. Tyvärr är jag alldeles för dålig på att använda det själv, eftersom jag aldrig använder mitt stativ...

Svar: Tack, superkul att höra! Ajdå, då tycker jag du får försöka ta tag i det och börja använda stativet igen! :)
Rebecka Stålbrand

Postat den 2014-03-06 klockan 18:14:47
▲ Kelly ➟ blogg/hemsida: http://mkva.blogg.se/

Hej, jag har frågor angående ditt stativ. Läste inlägget om din utrustning men hittade inte svaret där.
Har varit intresserad av att införskaffa ett stativ ganska länge nu och har lite frågor som jag hoppas att du kan besvara. Hur långt resp. kort kan det bli när det fälls ihop/ut? Jag har en Nikon D3200 och undrar även om stativet passar till den också eller om det är anpassat speciellt för Canon? Om den passar Nikon så får du gärna slänga med en länk!

Tack på förhand.

Svar: Hej! Max höjd är 162 cm och som lägst är det 58 cm. Stativet fungerar till i stort sett alla kameror, man skruvar på en så kallad stativplatta på kameran och fäster den sedan smidigt på stativet. Det är väldigt prisvärt och finns att hitta här: http://www.scandinavianphoto.se/produkt/6051902/velbon-stativkit-df-60-f-aluminium
Rebecka Stålbrand

Postat den 2014-03-06 klockan 18:58:24
▲ Agnes Bjurek ➟ blogg/hemsida: http://agnesbjurek.blogg.se/

Vad häftigt!

Postat den 2014-03-06 klockan 18:59:24
▲ JUNITJEJ ➟ blogg/hemsida: http://www.junitjejen.se

Vilka fina bilder du tar!

Postat den 2014-03-06 klockan 20:04:24
▲ fotograferats.blogg.se ➟ blogg/hemsida: http://fotograferats.blogg.se/

Speciellt tummen upp på bilden längst upp till höger i kollaget! Nu känner jag att jag måste ut och köpa ett ND-filter... och leta upp lite vattendrag... :)

Svar: Åh, tackar så mycket!! Do it, verkligen värt det! :)
Rebecka Stålbrand

Postat den 2014-03-06 klockan 20:41:24
▲ Elina ➟ blogg/hemsida: http://www.whiteshadows.blogg.se

Älskar sådana bilder! Ska försöka hitta ett vatten fall i närheten och prova själv!
Kollla gärna in min blogg. Idag med lite bilder på vad man kan göra med vatten och en kort sluttartid på kameran :)

Postat den 2014-03-06 klockan 20:52:36
▲ TIDSTJUVEN ➟ blogg/hemsida: http://tidstjuven.com/

Vilket bra inlägg! :D Jag har inte tänkt på att man kan använda gråfilter på det här viset.

Postat den 2014-03-06 klockan 21:14:16
▲ Sofie Rydén - fotoblogg ➟ blogg/hemsida: http://fih.blogg.se

Ett superbra inlägg! Jag undrar dock var du köpt din kamerarem? Superfin!

Svar: Tack så mycket! Den är köpt hos Cochise Design! :)
Rebecka Stålbrand

Postat den 2014-03-06 klockan 21:27:45
▲ Annie Stumle ➟ blogg/hemsida: http://narannie.se/

Jättefint! Har du några tips på vackra vattenställen att fotografera?

Svar: Tack! I närheten av Göteborg har jag två stycken ställen, i Kvarnbyn (Mölndal) ligger ett fint konstgjort vattenfall, du ser det i allra första bilden till vänster i detta inlägg. Även Ramhultafallet som ligger vid sjön Lygnern en bit söder om Göteborg, det hittade jag för bara någon vecka sedan och det är otroligt vackert, flera bilder från det finns med i inlägget. Annars vet jag tyvärr inga speciella ställen men man kan ju ta sig ut till havet och leta upp ett ställe med mycket stenblock/större stenar, brukar bli fint på bild. :) Öckerö och Rörö har fina stenstränder för just den typen av fotografering!
Rebecka Stålbrand

Postat den 2014-03-06 klockan 21:29:11
▲ Petra ➟ blogg/hemsida: http://demonornot.blogg.se

Tack så mycket för alla bra tips! Ett riktigt bra inlägg :D

Svar: Jättekul att det uppskattas, varsågod! :D
Rebecka Stålbrand

Postat den 2014-03-06 klockan 21:45:21
▲ Anna ➟ blogg/hemsida: http://macroo.bloggs.se

Är inte den allra första bilden i från kvarnby i Mölndal? Jag var där och fotade lite med just lång slutartid för lite drygt en månad sedan. Brukar inte alls fota mycket med lång slutartid men det var riktigt kul :D

Svar: Stämmer bra det!! :) Härligt! Nej, det brukar inte bli så ofta här heller, det tar ju tid och det ska vara fina ställen och man ska ha mycket utrustning med sig... Men kul är det när det blir bra! :D
Rebecka Stålbrand

Postat den 2014-03-06 klockan 22:43:25
▲ Nora Bååth ➟ blogg/hemsida: http://norabaath.se

Kan du inte berätta hur man gör en sådär mouseover? :)

Svar: Själv har jag följt detta inlägg: http://myphoto.blogg.se/2009/august/lasarfraga-hur-gor-man-en-mouseover.html. :)
Rebecka Stålbrand

Postat den 2014-03-06 klockan 22:44:36
▲ Linn

Hej! Sjukt fina bilder måsye jag säga!! men har en fråga, hur får du färgerna så intensiva? Redigerar du dom, eller är det orginalbilderna som du har lagt upp? Skulle vara kul att veta. :)

Svar: Hej! Tack så väldigt mycket!! :) Eftersom jag fotograferar i raw kräver bilderna efterbehandling och jag redigerar även mina bilderna i Photoshop. Tycker om dramatiska bilder, därför förstärker jag dem i Photoshop. :)
Rebecka Stålbrand

Postat den 2014-03-06 klockan 22:58:23
▲ Emma ➟ blogg/hemsida: http://theroadislong.blo.gg/

FInt!

Postat den 2014-03-07 klockan 02:19:00
▲ Annster ➟ blogg/hemsida: http://annster.se

Vad roligt med tips :)

Postat den 2014-03-07 klockan 02:22:05
▲ Jennifer ➟ blogg/hemsida: http://jennifermariee.blogg.se

Du tar verkligen super fina bilde, vilket jag andtar att du får höra ofta. Jag skulle gärna villja veta om du men får flera inlägg på sin arkiv. Det äa något fel men min blogg och jag kan inte ha flera inlägg i arkivet än 10. Vet du vad det är för fel? kram

Svar: Tack, snälla!! Jodå, men det är lika roligt att få höra det varje gång!! :) Själv ändrar jag det i kodmallen (i ditt fall på arkivsidan eftersom du vill att det ska gälla arkivet), bakom en textrad som är: "for entry in entries". Hoppas det hjälper! Kram
Rebecka Stålbrand

Postat den 2014-03-07 klockan 09:19:57
▲ biggeros ➟ blogg/hemsida: http://biggeros.blogg.se

Otroligt vad kunskap av olika linser påverkar slutresultatet. Det syns tydligt på bilderna. De är så proffsigt tagna. Tack för inlägget =^))

Svar: Tack så hemskt mycket, väldigt roligt att höra. Tack själv! :)
Rebecka Stålbrand

Postat den 2014-03-07 klockan 10:12:19
▲ ADARAS.se - Where blog meets magazine! ➟ blogg/hemsida: http://adaras.se

Gud vilka bra tips! :D Hade funderat på att köpa en Big Stopper men låter ju absolut som att ND-filter kan vara ett betydligt billigare alternativ ;) Superfina bilder!

Svar: Åh, tackar så mycket!! :D Precis, ND-filter är väldigt prisvärda. Tusen tack!
Rebecka Stålbrand

Postat den 2014-03-07 klockan 13:29:09
▲ Linda Jungarå ➟ blogg/hemsida: http://www.jfotografi.se

Älskar bilder med långa slutartider :D

Postat den 2014-03-07 klockan 13:38:54
▲ Mathilda ➟ blogg/hemsida: http://mathildaahlberg.se/blogg

Kan inte annat än hålla med dig, långa slutartider ger en magisk känsla!

Postat den 2014-03-07 klockan 13:44:11
▲ Jennifer ➟ blogg/hemsida: http://jenniifersjo.blogg.se

Vilket jättebra inlägg! Tummen upp till dig :D

Postat den 2014-03-07 klockan 16:09:04
▲ anna ➟ blogg/hemsida: http://annamarialarssson.blogg.se

åh så snygga bilder :)

Postat den 2014-03-17 klockan 10:12:45
▲ Melinda - mamma till Julia & Henry ➟ blogg/hemsida: http://melindaochjulia.blogg.se

Otroligt vackra bilder!! Som du säger: magisk känsla!! :D

Svar: Tack så väldigt mycket!! :D
Rebecka Stålbrand

Postat den 2014-03-17 klockan 10:13:50
▲ Moa - hobbyfotograf ➟ blogg/hemsida: http://moahakansdotter.blogg.se/

Visa gärna ett inlägg hur du gör de inläggen med före-efter bilder. När förebilden kommer när man håller musen på bilden :)

Svar: Jaa, nu är det nog tillräckligt med personer som frågat efter detta så det är dags för ett inlägg om det. Kommer i veckan! :)
Rebecka Stålbrand

Postat den 2014-03-23 klockan 19:54:27
▲ Maja

Fantastiska bilder! Blev väldigt sugen på att köpa mig ett gråfilter själv. Men har en fråga angående det: hur vet man vilket som passar till ens objektiv? Använder i nuläget endast mitt vanliga kitobjektiv, 18-105mm, till landskapsfotografering med min Nikon D7000. Kommer nog köra på ND 3.0 jag också, men ah, vilken av dem rekommenderar du till det objektivet?

Ha en bra dag! :)

Svar: Tusen tack!! Du kan ju antingen köpa kvadratiskt filter eller så kollar du upp filterdiametern på ditt objektiv och köper den diametern på gråfiltret. :) Själv har jag ett 58mm samt ett 82mm objektiv och filtren är anpassade efter storleken. Ha det bra själv! :)
Rebecka Stålbrand

Postat den 2014-03-24 klockan 14:28:47
▲ Therese Gustavsson

Hej!
Vet inte om du kan hjälpa mig med detta men måste ändå fråga eftersom jag inte klarar av att lista ut det själv. :) Jo det är så att mina bilder på bloggen ibland blir jätte stora och suddiga, och detta beror då på att någon kod eller inställning gör så att alla bilder blir 800px breda oavsett om bilden i sig endast är 300px, 200px, 560px osv osv.. Vart kan det ha blivit fel, det var inte så från en början :(

Mvh Therese

Svar: Hej!
Jag är ledsen, jag har själv aldrig haft problemet och har tyvärr inte tiden för att försöka lista ut problemet just nu. Hoppas det löst/löser sig!
Rebecka Stålbrand

Postat den 2014-08-08 klockan 21:45:25
▲ Sofie Westberg | sofiewestbergs.se ♡ ➟ blogg/hemsida: http://sofiewestbergs.se

Jag älskar långa slutartider! Både kul att hålla på med och grymma effekter! (:

Svar: Oh jaa, absolut, bland det roligaste inom fotografering tycker jag!! :)
Rebecka Stålbrand

Postat den 2014-08-09 klockan 20:25:00



Ditt namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (syns bara för mig)

Bloggadress/Hemsida:

Kommentar:

Trackback
Jag som driver denna bloggen heter Rebecka och jag kommer från Göteborg men bor numera i Skövde. Ett av mina största intressen är fotografering och här i bloggen skriver jag och uppdaterar om just foto samt även lite om min vardag och mina tankar. Jag är 23 år gammal och har sedan hösten -14 pluggat "Webbutveckling" på högskolan. Välkommen till min lilla värld!