Julkalendern 2012 - Lucka 17
Skrivet: 2012-12-17 ▲ 08:00:00 / Kategori: Övrigt - Bloggen, Övrigt - Tips

Dagarna går fort nu, redan lucka 17! Idag tänkte jag komma med ett litet fototips, nämligen att använda sig av olika exponeringar för samma motiv. I många fall kan ljuset vara väldigt svårt, det gäller ofta i starkt solljus när man vill fånga en plats som har både sol och skugga, en ljus himmel och mörk mark eller helt enkelt nu på vintern när man vill ta lite fina bilder på ljusstakarna i fönstren. Ljuset är vid dessa tillfällen väldigt skiftande vilket betyder att olika delar av din bild kräver olika exponeringar. Då använder jag mig av något som kallas exponeringskompensation som är väldigt bra, klicka här för att läsa mer om hur det fungerar. Ganska nyligen upptäckte jag att man genom denna funktion även kan välja tre stycken lägen och när man sedan håller inne slutarknappen ändras exponeringen automatiskt. Detta betyder att du slipper vela med slutartiden mellan varje bild och du får nästan exakt samma vinkel och klippning vilket gör det lättare att redigera ihop bilderna i Photoshop. Tyvärr vet jag inte hur man gör för olika kameror men det kanske står i er bruksanvisning/manual? Om ni ändå skulle ha problem med detta är alltid ett stativ att rekommendera. Bilden nedanför är tagen med tre olika exponeringar och jag har redigerat samman dem i Photoshop med hjälp av lagermaskar. Den vänstra bilden är grunden, den andra bilden är för överdelen av ljusstaken och den sista bilden är exponerad för enbart lamporna. Så om ni tycker det är jobbigt med ojämnt ljus, testa detta!! :)
 
Lämna en åsikt? :)
4 kommentarer

Kommentarer
▲ my ➟ blogg/hemsida: http://monkiapa.blogg.se/

Har hört om detdär förut men aldrig testat men man kanske ska göra det :)

Postat den 2012-12-17 klockan 16:20:37
▲ Emma ➟ blogg/hemsida: http://tjugondejanuarii.blogg.se

Åh ! Tack för tipset , det kommer testas! Tack ! :D

Svar: Kul att höra!! :D
Rebecka Stålbrand

Postat den 2012-12-17 klockan 17:05:24
▲ Celine Berg ➟ blogg/hemsida: http://celineberg.blogg.se

Du är så otroligt duktig!!

Svar: Åh, stort tack!!
Rebecka Stålbrand

Postat den 2012-12-17 klockan 21:17:31
▲ my ➟ blogg/hemsida: http://monkiapa.blogg.se/

vad heter det. Alltså själva inställningen? :)

Svar: Exponeringskompensation. :) Tror inte det finns i menyerna på kameran utan det är den "intervallen" mellan -3 och +3, om du klickar på länken jag tipsade om hittar du säkert hur det kan se ut! :)
Rebecka Stålbrand

Postat den 2012-12-18 klockan 21:37:54



Ditt namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (syns bara för mig)

Bloggadress/Hemsida:

Kommentar:

Trackback
Jag som driver denna bloggen heter Rebecka och jag kommer från Göteborg men bor numera i Skövde. Ett av mina största intressen är fotografering och här i bloggen skriver jag och uppdaterar om just foto samt även lite om min vardag och mina tankar. Jag är 23 år gammal och har sedan hösten -14 pluggat "Webbutveckling" på högskolan. Välkommen till min lilla värld!